VOIKASTIKE UUSILLE PERUNOILLE
Sulata kattilassa noin 100 grammaa voita. Hienonna 3-4 uutta sipulia varsineen sulaneeseen voihin ja lisää tilkka vettä. Anna kastikkeen kiehua hetken, jotta se sakenee. Mausta merisuolalla ja mustapippurilla.
VANHAN AJAN MAITOPERUNAT
Keitä pestyt, uudet perunat kypsiksi. Voit halutessasi halkoa ne kahtia ennen merisuolalla maustetussa vedessä keittämistä. Perunoiden kypsyttyä kaada vesi pois ja lisää tilalle maito ja tilkka kermaa. Mausteeksi voita ja suolaa. Parasta tuoreen ruisleivän kanssa. Maistuvaa ja täyttävää helposti koko perheelle! Huom! Helppo ruoka kesäkeittiössä valmistettavaksi. Lisämausteeksi ja väriä antamaan voit lisätä ruohosipulia.
LOHKOPERUNAT UUSISTA PERUNOISTA
Edellisenä päivänä keitetyistä uusista perunoista saa helposti maistuvat lohkoperunat paistinpannulla. Ja nopeasti. Lohko jääkaappiin yöksi säilötyt perunat 4-6 osaan. Laita paistinpannulle ruokaöljyä ja nokare voita sulamaan. Lisää perunat ja aromisuolaa maun mukaan. Kääntele lohkoja miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia riippuen perunoiden määrästä ja anna mausteen imeytyä. Vinkki: Kuullotettu keltasipuli tai tuore ruohosipuli sopivat hyvin lisättäväksi…
PERUNALASTUT
4-6 kpl isoja, kiinteitä perunoita n. 1 l ruokaöljyä merisuolaa myllystä Pese perunat ja leikkaa huolellisesti ohuita lastuja. Älä kuori! Nostele leikatut lastut talouspaperin päälle kuivamaan. Lämmitä ruokaöljy rasvakeittimessä tai kattilassa 180-asteiseksi. Paista lastut kullankeltaisiksi ja nosta jälleen talouspaperin päälle. Mausta jäähtyneet lastut suolalla. Kokeile myös aromisuolaa tai erilaisia perunamausteita. Lajikesuositus: Gala ja Beo
PERUNASALAATTI
4-6 kuorineen keitettyä perunaa viipaloituna 1 pieni punasipuli kuutioituna 2 maustekurkkua kuutioituna 1 purkki kermaviiliä 2 rl Dijon sinappia suolaa sokeria mustapippuri Sekoita sinappi kermaviiliin ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää hyppysellinen sokeria. Tarkista maku. Nostele perunat, sipulit ja kurkut kahdella lusikalla maustettuun kermaviiliin. Kääntele varovasti ja laita jääkaappiin maustumaan 1-2 tunniksi.…
PERUNAMUUSI
Valmista perunamuusia reilu annos ja saat seuraavana päivänä ylijäämämuusista helpot perunarieskat. Muusi noin kuudelle henkilölle: 6-9 keskikokoista perunaa 4-6 dl perunan keitinvettä 50-100 gr voita (maun mukaan), muista voin suolapitoisuus! 1 tl suolaa 2-3 dl huoneenlämpöistä maitoa Pese ja kuori perunat. Lohko paloiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä n. 25 min. Soseuta perunat mekaanisella perunasurvimella…
PERUNAMUNAKAS
Ruokaisa ateria perinteisen munakkaan ohjeella. 2-3 perunaa 1 sipuli ruokaöljyä merisuolaa myllystä mustapippuria 3-5 munaa Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Pilko sipulit ja paista ne perunoiden kanssa öljyssä puolikypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Riko munat astiaan ja vatkaa rikki. Kaada seos perunoiden ja sipulien päälle ja paista munakas valmiiksi miedolla lämmöllä. Käytä annoksen koristeluun…
VALKOKASTIKE
Valkokastike maistuu sekä muusin että keitettyjen perunoiden kanssa. Tämä resepti on neljälle. 2 rl voita 3 rl vehnäjauhoja n. 5 dl maitoa suolaa Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita sulanut voi ja jauhot puuhaarukalla ja anna kiehahtaa, mutta älä ruskista! Lisää maitoa vähitellen sekoittaen ja anna saostua. Mausta hyvällä suolalla. Lisää nokare voita ennen…
RANSKALAISET KATTILASSA
Pese perunat ja leikkaa veitsellä tai purista leikkurilla ranskaperunoiksi. Käytä ranskikset pyyhkeen tai talouspaperin päällä, jotta saat ylimääräisen kosteuden pois. Lisää kattilaan rypsiöljyä ja anna sen lämmitä lähes kiehumispisteeseen. Öljyn pintaa seuraamalla näet sopivan lämpötilan. Lisää ranskikset ja anna kypsyä. Nostele valmiit ranskalaiset siivilän läpi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Mausta suolalla ja/tai…
JUUSTOKERMAPERUNAT
Keitä perunoita koosta riippuen noin 20 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä hieman ja viipaloi perunat voilla voideltuun vuokaan. Lisää viipaleiden väliin ohuita siivuja lempijuustostasi tai käytä useita eri juustoja. Voimakkaan maun saat esimerkiksi sinihomejuustosta. Sekoita ruokakermaan hyppysellinen perunamaustetta ja kaada perunoiden päälle siten, että kerma peittää 2/3 perunoista. Paista kypsäksi 180-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.…
PERSILJAPERUNAT
Leikkaa kuoritut perunat ( 6-7 keskikokoista perunaa) kuutioiksi ja lisää joukkoon yksi silputtu sipuli. Laita reilu ruokalusikallinen öljyä kattilaan ja lisää sekaan perunat ja sipulisilppu sekoittaen. Lisää nokare voita ja ruokakermaa siten, että perunat peittyvät. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita peruna-sipuliseokseen desin verran hienonnettua persiljaa. Anna hautua kypsäksi kannen alla 25-30 minuuttia. Lisää persiljaa koristeeksi,…
HELPPO LOHIKEITTO
Kuori ja kuutioi perunat ja laita suolalla ja kalaliemellä maustettuun veteen kypsymään. Laita lohifile uuniin (n. 180 astetta) 5-8 minuutiksi.Uunin lämmön voit hyödyntää annokseen sopivan leivän paistamiseen/lämmittämiseen sillä aikaa, kun keitto valmistuu. Perunoiden ollessa lähes kypsiä, vaihda keitinvesi maitoon ja siirrä kattila uudelleen kuumalle liedelle. Lisää mausteita ( laakerinlehdet, kalamauste, aromisuola, pippuri) maun mukaan. Lohko…